Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínky na Dolín

     V této rubrice chceme čtenářům a hlavně obyvatelům Dolína přiblížit život a minulost obce Dolín z pohledu jejích obyvatel a pamětníků. Je určitě zajímavé se více dozvědět o místě, ve kterém člověk žije a také o jeho minulosti i mimo oficiální prameny (viz kronika obce Dolín).

     Dnešní výhodou obce Dolín je asi nejvíce jeho dojezdová vzdálenost do města (Slaný 2km) a Prahy 30km.  Dobře dostupná je i dálnice D-8 (15km). I poloha obce, která je součástí města Slaný, nabízí klidné prostředí a opravdu nádherný výhled na České středohoří, nezasaženo průmyslovým rozvojem. To se asi do budoucna změní s vybudováním dopravního obchvatu okolo Dolína. Na druhé straně ale život v obci Dolín nabízí mizivé společenské vyžití a kulturní život. V obci není žádný obchod, hospoda, pošta, prostě nic. Ale tomu tak nebylo vždycky...

     Dříve v naší obci byl poměrně bohatý společenský a místní život, včetně zvyků, obyčejů a společných oslav. V naší obci byly 3 hospody, kovárna, krám (později Jednota), dámská krejčová, pánský krejčí, pánský holič, pekařství, řezník, sedláci - statky, malí hospodáři, kameník, obecní pastouška a kostel. V posledních letech se o oživení společenského vyžití v naší obci  úspěšně stará Občanské sdružení Dolín, Sportovci Dolín a Spolek kostelních holek.

     Protože nám přišlo zajímavé zavzpomínat na tyto časy a Dolín té doby, tak jsme pro Vás připravili  povídání  z osobních vzpomínek Jaroslava Zíchy st., který tyto vzpomínky sepsal a přidal i dobové fotografie (které samy o sobě mají kouzlo té doby). Vrátíme se do let 1950 k současnosti a byli bysme rádi, pokud se k nám místní pamětníci připojí, ať už vzpomínkou, nebo dobovou fotografií.

Martin Lisec

 

Příspěvky

Vzpomínky na Dolín - Zdeněk Zícha

20. 2. 2015

Zdeněk Zícha Podměstí 2167 Žatec 438019

 
Celý příspěvek | Rubrika: Vzpomínky na Dolín | Komentářů: 34

Dětské vzpomínky - Dolín 1/2 20.stol

27. 11. 2012

vzpomíná Jaroslav Zícha st.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Vzpomínky na Dolín | Fotografie: Dolín - vzpomínky | Komentářů: 11